Početna / Zdravlje / Upalna Epidemija i Omega 3

Upalna Epidemija i Omega 3

Igor X Sport 06.08.2017.

 

Šokantan je broj hroničnih bolesti koje su nastale upalnim procesima. Mislite da ste imuni? Da li ste ikada imali simptome tendonitisa (upala tetive)? I to je hronično oboljenje!

A bol u mišićima? Trening oštećenih mišića dovodi do upale mišića, upala donosi još više oštećenja. Više oštećenja, veća upala. To je začarani krug! Da li će Vaši mišići rasti kad su kostantno upaljeni? Mogu li uopšte da rastu? Ne mogu, zar ne?

Kada pitate doktore o tome šta izaziva bolesti srca, reći će Vam da je to bolest izazvana nekim upalnim procesom! Većina ovih problema nas vodi to našeg načina ishrane.

 

Direktna povezanost sa hranom

Ljudi su ranije konzumirali hranu gde je normalan odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina bio 1:1 ili 1:2. Nažalost, zbog ekstremne obrade hrane, stoke koja se hrani kukuruzom umesto travom, izbegavanje ribe u ishrani, današnji odnos omega 3 masnih kiselina  i omega 6 masnih kiselina je bliže 1:20 ili 1:30. To je recept za katastrofu! Normalan odnos je 1:1, a danas je 1:30! To nije normalno?!

Kao i kod većine problema i ovde je problem u hormonima, hormon koji se naziva EIKOSANOID utiče na skoro sve što naše telo radi, skoro na sve funkcije u telu. Kada u naše telo unesemo ogromne količine omega 6 masnih kiselina naš hormon eikosanoid se izgrađuje od omega 6 masnih kiselina, a takav hormon stvara upalne procese!

Zato je neophodno način ishrane prilagoditi više ka unosu Omega 3 masnih kiselina koje će početi da grade eikosanoide koji otklanjaju upalu i leče upalna mesta u telu!

 

 

                                      Telesna rekompozicija uz pomoć omege 3


Omega 3 sagoreva masti na 3 različina načina:

1)      Omogućava da telo troši masti i u situacijama kada je sagorevanje masti isključeno od strane tela (kao posle obroka bogatog hidratima ili visoko intenzivnih treninga, gde bi telo trošilo šećere – glikogen kao energiju).

 

2)      Veće količine Omega 3 masnih kiselina poboljšava osetljivost na insulin. Ukoliko je naše telo osetljivo na insulin, manje insulina će se proizvoditi posle obroka, što znači da će telo više tog obroka iskoristiti u vidu trenutne energije, nego skladištiti u stomaku. Takođe to dovodi i do hormonskog ujednačavanja te će telo nastaviti da troši masti kao energiju tokom celog dana.

 

3)      Omega 3 će povećati temperaturu u ćelijskim „pećima“, tj. mitohondrijama, gde će te „peći“ sagorevati sve više i više masti, i samim tim će svaka ćelija u telu postati prava mala mašina za sagorevanje masti.

I još jedna stvar koja pomaže mršavljenju, a da uključuje Omegu 3 jeste povećanje proizvodnje leptina u telu. Leptin je protein koji smanjuje glad i ubrzava metabolizam. Kada mozak primi signal da u telu ima dovoljno leptina, on istog trenutka javlja telu da je sito. Što više leptina u telu, to smo duže siti.

Konzumiranjem većih količina ribe, badema, lana ili suplemenata na bazi omege 3 će smanjiti upalne procese u telu i poptuno ih eliminisati. Pored toga će da štiti srce od bolesti i srčanog napada,omogući će zdraviji život bez astme, artritisa, mišićnih upala, kao i mnogih drugih bolesti ili upalnih procesa koji dovode do bolesti.

Smanjiće se i količina masnih naslaga usled regullacije insulina i ubrzavanja metabolizma. Takođe regulisanjem insulina se vrši prevencija i dijabetesa tipa 2. Takođe brže će oporavljati mišiće i smanjiće i bolove u zglobovima i ubrzaće njihovo lečenje ukoliko je potrebno.

Mi smo tu da Vam izađemo u susret i omogućimo leto puno uživanja i jakog imuniteta. I sami znate kakav je osećaj povrediti se ili razboleti tokom letnjeg odmora!