Početna / Zdravlje / Trening težinama može da smanji rizik od prerane smrti za čak 46%!

Trening težinama može da smanji rizik od prerane smrti za čak 46%!

Igor X Sport 07.09.2017.

 

Odlične vesti dragi vežbači! Trening težinama neće samo popraviti Vaše celokupno zdravlje i omogućiti Vam izvajane mišiće, nego će Vam omogućiti i duži život da u istim uživate!

Moderno društvo tera nas dok starimo da imamo loš izbor hrane, poslove gde neprestano sedimo, stres na poslu od strane klijenata, šefa ili zaposlenih i tako godinama. To sve dovodi do povećanja mogućnosti za bolesti koje nam mogu uticati na život (pa čak dovesti i do smrti), a svakim danom i godinom smo u lošijoj kondiciji, više stresnih situacija preživljavamo, hranimo se nezdravo.


Ukoliko provodite godine ponašajući se očajno prema svom telu, nemojte se začuditi ako Vam isto to telo zabode nož u leđa i vratim Vam za sve učinjeno!


Novo istraživanje na američkom koledžu u oblasti medicine je pokazalo da trening snage i trening sa težinama mogu povećati životni vek čoveka, naročito kako starimo. Istraživači su ispitivali šezdesetogodišnjake, njihove navike treninga i pratili ih narednih 15 godina. Tokom ispitivanja izgubili su čak trećinu svojih pacijenata koje su ispitivali.


                                        


Starci koji su vežbali i koji su se u toku života bavili nekim sportom su imali čak 46% manje šanse da preminu tokom ovog istraživanja! Ono što je takođe zaključeno u ovom istraživanju jeste da se rizik kod smrti smanjio za čak 19% i kod osoba koje su konzumirale duvan, alkohol ili onih osoba koje su patile od nekih hroničnih bolesti, a koje su tokom života trenirale!


Trening snage pomaže da živimo duže, zdravije živote, tako što nas čini fizički aktivnim, održava nam balans tela, jača mišiće, a kosti čine gušćim i jačim.  Jačanje naših kostiju je izuzetno bitno u kasnijem dobu, jer sprečava frakture kostiju i smanjuje šansu za razvijanje bolesti kostiju.


Ono što ima najveći uticaj na zdravlje jeste to što trening omogućava da održimo kilažu na određenom zdravom nivou. Istraživanja su pokazala da se za gojaznost vezuje veliki broj manjih i težih obolenja koje značajno mogu da ugroze zdravlje i život čoveka!


Svako ko trenira već sada, svakim svojim treningom dodaje sebi vreme za još duži i kvalitetniji život. Oni koji ne treniraju, uvek mogu da počnu! Nikad nije kasno! Jedina preporuka jeste da stariji građani posete svog lekara pre početka treninga snage!


Tokom godina gubi se mišićna masa čoveka  i što smo stariji, ta stopa gubitka se značajno povećava, to smanjuje našu snagu, vitalnost, mogućnost da funkcionišemo nezavisno od nekog drugog ili nekog  pomagala.


Sa treningom je najbolje krenuti dok ste mladi, s tim što je dokazano da i oni koji su u svojim pedesitim i šezdesetim mogu da dobiju na snazi tokom samo par meseci treniranja.


Ono što je bitno za bilo koju starosnu grupu jeste da se krene polako i da se teži svakodnevnom napretku i poboljšanju performansi. Volja i upornost Vas mogu dovesti gde god Vi želite!


Krenite sa treningom već danas i dajte sebi mogućnost da postanete BOLJA VERZIJA SEBE!