Početna / Korisne informacije / Telesni tipovi - ektomorf, mezomorf, endomorf

Telesni tipovi - ektomorf, mezomorf, endomorf

Igor X Sport 30.09.2015.
Već površnim posmatranjem ljudi oko nas lako je uočiti da postoje bitne razlike u telesnoj građi. Uzmimo recimo primer trojicu drugara koji su zajedno po prvi put krenuli u teretanu i svi imaju isti cilj - Povećati mišićnu masu i imati definisano telo. Nabavili su sve dostupne časopise o fitnesu i bodibidingu, izguglali najbolji program koji imaju za cilj baš to što oni žele da dobiju treningom, i krenuli da treniraju i da se hrane po tom programu.
Već nakon relativno kratkog vremena počinju da se vide razlike u izgledu i kompoziciji tela ali ne kod sve trojice isto.
Jednom od njih već počinju da se naziru lepi mišići dok su druga dvojica još dalje od onog izgleda zbog čega su i počeli da treniraju. Jedan je još deblji i dobio samo masniji izgled a drugi je još mršaviji iako on želi da se ugoji i da bude jednostavno krupniji.

U gore navedenom primeru smo u principu naveli tri osnovna tipa građe.

- mezomorf, momak kojem se "sve prima", jede i trenira kao i druga dvojica ali jedini dobija čistu mišićnu masu
- endomorf je za nijansu krupniji ali je povećao i količinu telesne masti pa sad izgleda samo još deblji
- ektomorf je čak izgubio par kilograma i sad je još sitniji.


Ektomorf, teško dobija mišićnu masu i mora da uloži najviše truda da bi dobio mišićav izgled. Mora da unosi hiljade kalorija kako bih napredovao, ali to  ne znači da ishrana treba da bude JUNK FOOD (koja ima najviše kalorija, loših kalorija) nego kvalitetni ugljeni hidrati i kvalitetni proteini, kalorije iz "dobrih masti" prvenstveno orašastih plodova... Trening treba da se bazira na osnovnim, višezglobnim vežbama.  Vreme provedeno u teretani  ne sme da bude predugo ali su potrebne malo duže pauze između serija kako bih savladao što veće opterećenje i bolje stimulisao mišić na rast. Ektomorfi po pravilu imaju jako nizak procenat masti, uska ramena i tanke zglobove. Kardio trening je za ektomorfe uglavnom nepotreban što se tiče postizanja i održavanja niskog procenta telesnih masti.


Endomorf je sa jedne strane u boljem položaju od ektomorfa jer daleko lakše dobija mišićnu masu ali je sa druge strane u lošijoj poziciji jer isto tako lako dobija  i telesne masti. Tipičan endomorf koji trenira u teretani a ne vodi previše računa o ishrani je izuzetno krupan ali "mastan" i lako ih je prepoznati. Od takvih osoba ćete najčešeće čuti već legendarnu uzrečicu: "MASA JE MAMA" ili "MASA JE KEVA" :-)

Endomorf ako želi definisan izgled mora strogo da vodi računa o unosu kalorija posebno iz ugljenih hidrata jer se od njih lako goji, i takođe mora redovno da radi kardio trening. Trening sa tegovima treba da mu je intezivan sa ograničenom pauzom između serija i često im najviše odgovaraju kružni treninzi ili super setovi.


Mesomorfi su osobe koje  mrze i zavide im gore dva navedena tipa ljudi. Šalim se naravno, ali kako ne zavideti osobi koja može sve da jede a da uvek dobro izgleda. Mesomorf dođe dva meseca pre letnje sezone "prošeta" po teretani i dobije izgled za kakav endomorf mora da provede sate i sate na kardio treningu.  Endmorf  ako želi takav izgled može samo da posmatra kako drugi "žderu" junk food i kojekave ukusne đakonije po slavama i proslavama cele godine, za njega je to zabranjeno ako želi nizak procenat masti.

Mesomorfi jednostavno imaju sposobnost  "tranformacije" u telesnoj kompoziciji za kratko vreme ali često  zbog toga su "lenčuge" i nemotivisani što se tiče treninga pa nisu redovni u teretani. Mesomorfi su često takozvani "sezonci" koji se pojave otprilike oko polovine maja u teretani i transformišu se za kratko vreme i na plaži su vrlo primećeni. Vrlo često znaju da "pametuju" po teretani kako oni najbolje znaju da treniraju pa zato brzo napreduju. Uglavnom nisu svesni da su kojim slučajem endomorfi da bi sa takvim treningom i ishranom bili masni sa pivskim stomakom, velikom zadnjicom i tankim rukama ili da su kojim slučajem ektomorfi  bi mogli da se "sakriju iza metle".