Početna / Suplementi / Rezervratol (Resveratrol)

Rezervratol (Resveratrol)

Igor X Sport 03.05.2017.

Rezveratrol je polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju i drugim biljkama. To je prirodni antioksidant koji u organizmu deluje tako što utiče na smanjenje agregacije crvenih krvnih zrnaca i utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova, a to je od velikog značaja za zdravo funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Rezveratrol nastaje kao odgovor biljke na oštećenja ili gljivične infekcije, tako što ga sama biljka proizvodi za odbranu od infekcija ili patogenih mikroorganizama (gljivica). Sličnu aktivnost rezveratrol može da pokaže i kod ljudi. Pošto crno grožđe, a naročito njegova koža, sadrži velike koncentracije rezveratrola, i crno vino je bogato njime, za razliku od belog vina kome se u procesu proizvodnje odstranjuju koštice i koža grožđa, a kod proizvodnje crnog, oni su prisutni. Iz njih se kasnije u procesu maceracije ekstrahuju rezveratrol i drugi polifenoli, uključujući kvercetin, katehine, galokatehine, proantocijanidine i kondenzovane tanine.

 

Rezveratrol je, kao i drugi polifenoli iz vina, proantocijanidini, katehini i dr., zaslužan za

fenomen koji se zove »francuski paradoks«.

U Francuskoj, uprkos karakteristično visokom procentu zasićenih masti koja se koristi u ishrani, broj infarkta i kardiovaskularnih oboljenja je relativno mali. Ovaj fenomen se objašnjava redovnom i obilnom upotrebom crnog vina. Epidemiološke in vitro i studije na životinjama pokazuju da uzimanje rezveratrola u većim dnevnim dozama – u obliku dodataka ishrani – može da se poveže sa smanjenom incidencijom kardiovaskularnih bolesti i redukovanim rizikom od nastanka kancerogenih oboljenja. U ovoj oblasti neophodno je izvršiti istraživanja na ljudima kako bi se ovo njegovo svojstvo potvrdilo.

 

Studije na životinjama ističu još da rezveratrol može da spreči akutne i hronične upale. Pored toga, uz druge biljne polifenole, rezveratrol može da uspori simptome koji prate proces starenja organizma.

 

Resveratrol kao dodatak ishrani predstavlja:

   - potporu kardiovaskularnom sistemu

   - manji rizik od nastajanja ateroskleroze i povišenog holesterola

   - smanjenje rizika od nastanka kancerogenih oboljenja

   - bolje sportske performanse

   - mogućnost usporavanja i ublažavanja simptoma procesa starenja i kvalitetniji život

   - preparat bogat biljnim polifenolima