Protein dobijen iz surutke od kravljeg mleka čist je, prirodan i visokokvalitetni protein. Prema načinu dobijanja postoje i različiti njegovi kvaliteti – koncentrat, izolat i hidrolizovani protein iz surutke. Surutka predstavlja bogat izvor esencijalnih aminokiselina za kojima organizam svakodnevno ima potrebu. U svom najčišćem obliku, u obliku izolata, ovaj protein sadrži zanemarljive količine masti, laktoze i holesterola, a nenadmašan je izvor aminokiselina i nutrijenata potrebnih za zdravlje mišića, kože, noktiju i tkiva uopšte. Primenljiv je, ne samo u sportskoj ishrani, već i kao podrška dijetama, imunološkom sistemu, zdravlju kostiju i zdravlju uopšte.
Sportisti imaju povećane potrebe za proteinima. Zato je važno da naprave dobar izbor proteina u odnosu na bioaktivnost, po čemu se naročito ističe protein iz surutke. Protein iz surutke sadrži sve esencijalne aminokiseline, pa predstavlja idealnu kombinaciju aminokiselina za poboljšanje fizičke konstitucije i mišićne mase. Bogat je i aminokiselinama razgranatog lanca, BCAA, koje se, za razliku od esencijalnih aminokiselina, direktno metabolizuju u mišićnom tkivu, pa ih mišići primarno upotrebljavaju tokom treninga za stvaranje mišićne mase i oporavak.
Leucin obezbeđuje sintezu mišićnih proteina, a samim tim i rast mišića. Istraživanja ukazuju da sportisti koji ishranom unose više leucina imaju bolju mišićnu definiciju. U odnosu na proteine iz soje, mleka i jaja, izolat proteina iz surutke sadrži i do 50% više leucina.
Protein iz surutke je dobro rastvorljiv, lako se vari i u visokom procentu apsorbuje. Njemu se pripisuje svojstvo brzorastvarajućeg proteina, jer za kratko vreme mišićima obezbeđuje hranu. On predstavlja i jaku podršku imunološkom sistemu jer podiže nivo glutationa, neophodnog organizmu za održavanje zdrave imunološke funkcije. Jaki treninzi i vežbe redukuju količinu glutationa, a protein iz surutke može u velikoj meri da ga nadoknadi.
Istraživanja ukazuju i na činjenicu da postizanje i održavanje zdrave telesne mase može da produži vek ljudskom organizmu i spreči pojavu komplikacija koje se javljaju kao posledica
gojaznosti,
a to su: dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, pa čak i rak. Ishrana igra
glavnu ulogu u svim programima vezanim za regulisanje telesne mase, a upotreba
proteina iz surutke može da bude izuzetno dobra podrška.
Za
varenje proteina organizam potroši više energije nego za varenje druge hrane.
Stoga se sagori više kalorija nakon proteinskog obroka. Izolat proteina iz
surutke sadrži zanemarljivo male količine masti i ugljenih hidrata, i zato je
podesan dodatak ishrani sa niskim glikemijskim indeksom.
Proteini
imaju svojstvo da stabilizuju nivo šećera u krvi time što usporavaju apsorpciju
glukoze unutar krvotoka. Ovo umanjuje osećaj gladi jer se smanjuje nivo insulina,
a organizam neometano može da sagoreva masnoće.
Protein iz surutke sadrži i bioaktivna jedinjenja koja stimulišu oslobađanje hormona zaduženih za kontrolu apetita.
.
Kvalitetna ishrana i adekvatne količine visokokvalitetnog proteina iz surutke mogu da uspore, pa čak i spreče gubitak mišićne mase,
koji je neminovna posledica starenja, naročito uz redovnu fizičku aktivnost. I kod starijih ljudi ovaj protein utiče na sintezu proteina u mišićima.
Pored toga, dobar je i kao preventiva slabljenju kostiju. Manji unos proteina vodi smanjenju gustine kostiju, a suplementacija može
da održi jačinu kostiju i kod starijih ljudi.
Organizam u procesu oporavka od povreda ili treninga ima povećane potrebe za proteinima jer oni, zajedno sa aminokiselinama, čine gradivne blokove koji iniciraju rast novog tkiva, kože, u slučaju površinske povrede, a mišića, u slučaju napora.
Nedovoljne količine ili nekvalitetni proteini mogu da uspore proces oporavka mišića i zaceljivanja rana. Zato se preporučuje protein iz surutke tokom oporavka od operacija, opekotina ili sportskih povreda.
Whey proteini su rastvorljivi podjednako lako i u mleku i u vodi,
a osobama koje žele da u svojoj ishrani imaju
više zastupljene proteine obezbeđuju:
- lakosvarljive mikrofiltrirane proteine
- BCAA za izgradnju mišićne mase
- male količine masti i ugljenih hidrata
Kako izabrati protein iz surutke za suplementaciju i koji je pogodniji, izolat ili koncentrat?
Sportisti
podjednako rado koriste i izolat i koncentrat proteina iz surutke, jer
predstavljaju praktičan i brz međuobrok sa velikom koncentracijom
proteina, ali i odličan obrok za period neposredno posle treninga, jer gotovo trenutno
nadoknađuju glukozu i proteine izgubljene u toku fizičkog napora.
Koncentrat je filtriran do sadržaja proteina između 75 i 85%, a izolat 90% i više. Što je protein više rafinisan, to je u njemu ostatak masti i laktoze iz surutke manji.
Osobe koje žele u potpunosti da eliminišu masti iz ishrane, kao i intolerantni na laktozu, odlučuju se za izolat proteina iz surutke.
Whey protein je potpuno bezbedan proizvod i preporučuje se svima koji imaju potrebu za dodatnim unosom proteina.
U XXI veku ljudi žive sve brže i lošije se hrane te uglavnom ne unesi dovoljne količine proteina koje su neophodne za zdravlje i funkcionisanje organizma.
Whey protein mogu da koriste kako muškarci tako i žene. Deca koja su fizički više aktivna ili takođe mogu da koriste proteine iz surutke - Whey Proteine.
Proteini američkih proizvođača Syntrax, Twinlab i MusclePharm su najkvalitetniji Whey proteini koji se mogu nabaviti na tržištu.