Početna / Ishrana / Tri načina da boostuješ prirodni testosteron!

Tri načina da boostuješ prirodni testosteron!

Igor X Sport 09.07.2017.

Svi znamo koliko je testosteron bitan za izgradnju mišićne mase, snagu i potenciju.

Problem manje količine testosterona se javlja mnogo češće ne zbog toga što telo ne proizvodi dovoljno ovog hormona, već zbog toga što svojim postupcima, hranom, načinom života i slično, omogućavamo drugim hormonima u telu primat nad njim tj. dajemo im veću važnost nego testosteronu.

Prvo ćemo pričati o simptomima:

 - Smanjen libido

 - Smanjena erekcija

 - Smanjena vitalnost organizma (početak gojaznosti naročito višak masti oko stomaka)

- Slabo dobijanje mišićne mase i snage



Veoma je bitno napomenuti i da se simptomi pojačavaju sa godinama, tj. testosteron i njegova proizvodnja se smanjuje tokom godina kod muškaraca, dok se kod žena povećava.


Minerali i vitamini koji utiču na proizvodnju testosterona

Cink – je veoma bitan i izuzetno utiče na proizvodnju ovog hormona. Najčešće se nalazi u morskim plodovima, govedini, junetini, jagnjetini, susam, bundevino seme.

Vitamin D – izlaganje suncu, jedino „povrće“ koje ga sadrži jesu pečurke (najviše šampinjoni) i može se unositi u vidu suplemenata.

Vitamin A – zeleno povrće (najviše zelena salata i kelj), šargarepa, riba (tuna)...




Pored ovoga izuzetno je bitno da postoji određana fizička aktivnost kod ljudi generalno, a samim tim i kod onih osoba koje žele da stvaraju veće količine testosterona. Najbolji vid treninga je svakako trening sa težinama uz pomoć kojeg se ovaj hormon najviše luči i koristi.


Možda bitnije od svega ovoga jeste kako izbeći prekomerno lučenje sledeća tri hormona koji utiču tako da sprečavaju proizvodnju testosterona, a tako i hormona rasta (hormona dugovečnosti, o kome će biti više reči u narednim tekstovima).

Insulin – reguliše nivo šećera u krvi. O ovom hormonu se najviše priča. Bićemo kratki pošto postoji gomila drugih članaka vezano za njega. Ovaj hormon se reguliše ishranom i to niskim unosom šećera (generalno hidrata) naročito onih prostih. Niži nivoi insulina znače nesmetanu proizvodnju i korišćenje testosterona, što nam je i cilj.

Estrogen – ženski polni hormon. Na ovaj hormon se treba značajno fokusirati, možda i najviše od ova 3 pomenuta. Razlog je što kada je estrogen visok u telu čoveka, testosteron je nizak (ovo važi i za ostale hormone), ali razlika je što tokom godina naročito kod muškaraca nivo estrogena se povećava, dok nivo testosterona pada. Ono što je bitno jeste da je i ovaj hormon manje više rešiv uz pomoć hrane. Najčešće se nalazi u hrani životinjskog porekla, ne zbog toga što ga životinje proizvode u velikim količinama, već zbog toga što se te životinje hrane hranom koja je bogata ovih hormonom. To su najčešće soja i kukuruz, inače namirnice koje su u velikoj većini slučajeva tretirane kao GMO. Stoga, u sebi sadrže ogromne količine estrogena koji se preko životnja prenosi i na čoveka. Zbog toga se trudite da hrana koju unosite, a životinjskog je porekla, da to bude organska hrana, hranjena isključivo travom (govedina, piletina, prasetina, jaja – kokoške hranjene travom, koje se slobodno šetaju).  Vodite računa i o suplementima koji sadrže soju ili proteine soje. Takođe alkohol je još jedna stvar što dovodi do veće količine estrogena u telu.

*Hrana koja će pomoći da se smanji konverzija testosterona u estrogen i da se smanji proizvodnja estrogena u telu jesu: zeleno povrće (zelena salata, kupus, brokoli, kelj, prokelj), celer, maslinovo ulje, pečurke.

Kortizol – homon stresa. Kod ovog hormona je bitno da imamo dovoljno sna, da izbegavamo stresne situacije, a ako baš ne možemo onda da ih prihvatimo ili brže prevaziđemo. I treća stvar je ukoliko imate fizičke aktivnosti u toku dana, da one budu ili kratkotrajne a intenzivne (trening težinama, HIIT trening) ili malog intenziteta (šetanje i slično), dugotrajno trčanje je ubistvo za naše telo, mišiće i sveukupno zdravlje. Takođe ono što će Vam pomoći da smanjimo štetne uticaje ovog hormona jeste odlazak u prirodu, odmor, smeh, meditacija, druženje sa prijateljima porodicom i slično.




X SPORT - Vitamin Shop
Prirodni dodaci ishrani za postizanje i održavanje boljeg izgleda, zdravlja i vitalnosti.