Početna / Ishrana / Šta nam govori žudnja za određenom vrstom hrane?

Šta nam govori žudnja za određenom vrstom hrane?

Igor X Sport 31.07.2017.


 

Kad god počnemo neku dijetu, obično ono što nas izbaci iz koloseka jeste prevelika žudnja za određenom vrstom hrane, bilo da je to slatko, slano, bio čak to alkohol, samo čokolada ili nešto drugo.

Žudnja je odličan indikator da našem telu fali određena vrsta hrane (ne ona za koju žudimo). Obično su to minerali ili vitamini koji nam fale i telo kao odbrambeni odganizam žudi za određenom hranom koja obično sadrži te minerale kako bi nadoknadilo taj manjak i kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje ćelija i organa.


Žudnja za:

1.       Slatkim

Ukoliko žudimo za slatkim, to znači da naše telo i dalje sagoreva šećere kao primaran izvor energije, ne masti. Telo se plaši da će šećeri u telu uskoro biti potrošeni, stoga od nas zahteva da ih što pre unesemo i popunimo manjak. Ovo je takođe odličan indikator da ukoliko prevaziđemo žudnju za slatkim, da će telo uskoro krenuti da sagoreva masti kao primaran izvor energije i tako ćemo početi da mršavimo.

Rešenje je jednostavno, jer u najvećem broju slučajeva u našem telu u tom trenutku postoji manjak kalijuma koji omogućava potrošnju preostalog šećera u telu i početak sagorevanja masti. Kalijum je najlakše uneti iz i brokolija i zelenog listastog povrća (kelj, kupus, zelena salata, blitva, listovi cvekle) ili iz nekog vitaminsko minerlanog suplementa.

 

2.       Skrobom

Ukoliko žudimo za skrobom, tj. žudimo za krompirom, pastama, hlebom, pecivom, to je jasan znak da našem telu fale B vitamini. B vitamini se najlakše mogu nadoknaditi iz nečega što se koristi i u pivarskoj industriji, ali NE, to nisu hmelj i ječam, već KVASAC. Kvasac je prirodan izvor B vitamina, u prodavnicama zdrave hrane imate jestivi kvasac. Naravno pored ovoga, budite sigurni da unosite i dovoljne količine povrća ali uvek najsigurniji način da znamo da li smo uneli u organizam ono što nam je potrebno i u dovoljnoj količini su suplementi koji sadrže ceo spektar B vitamina u odličnim dozama.

3.       Soli

Žudnja za soli je povezana sa gubitkom elektrolita (kao i sa žudnjom za slatkim tj. nedostatkom kalijuma koji je takođe elektrolit). So gubimo svakodnevnim aktivnostima, naročito tokom leta preko znoja, zato je veoma važno da unosimo dovoljne količine soli. Nedostatak soli je često povezan i sa osećajem umora, nezadovoljstva, kao i bolovima u mišićima. So se veoma lako nadoknađuje, s tim što trebate da vodite računa o tome koju so unosite. Ona stona so je višestruko prerađena i šteti našem organizmu, zato je najbolji izbor HIMALAJSKA roza so! Ona pored natrijuma sadrži i mnoge druge elektrolite i minerale, za razliku od obične soli koja sadrži samo veštački ubačen jod i ništa drugo.

4.       Masti

Naše telo nekad žudi i za mastima, za pomfritom, pohovanim mesom i sličnim proizvoidma koji su pečeni u dubokoj masti. Razlog zašto do ovoga dolazi jeste zato što naše telo ne vari dovoljno dobro masti i jednostavno postoji manjak iste u telu. Takođe telo nam ukazuje na to da naša žuč ne radi dobar posao. Pored toga što bismo trebali da menjamo vrstu hrane iz koje treba da dobijamo mast, moramo pomoći i našem telu da bolje vari masti. Masti u tom sliučaju unositi iz badema, kikirikija, orasa, lana, mesa, sira, avokada i slično. Takođe uz taj obrok izbegavati hidrate kako se ne bi usporavalo varenje i pred obrok unositi oko 15-20 mililitara jabukovog sirćeta (gutljaj do dva, može se razrediti u malo vode). Ovo će pomoći varenju. Najzdravije i najneophodnije masti  su Omega 3 masne kiseline koje su esencijalne za svaki organizam bez obzira na pol i starosnu dob.

 

5.       Čokoladom

Ovo je jesan znak da je naša nadbubrežna žlezda potrošila dobar deo seratonina (hormona sreće) i da je potrebno obnoviti ga. To se može učiniti čokoladom (tamnom čokoladom sa preko 80% kakaa), vodite računa da na 100 grama čokolade nema više od 10 do 15 grama šećera, jer ukoliko ima, ta čokolada sigurno nije napravljena od 80% kakaa već je samo neki marketinški trik kompanije koja je proizvodi.

Takođe našem telu fali i magnezijuma koji se lako može uneti suplementima ili povrćem. Pokušajte prvo da pre konzumiranja čokolade unosite dovoljne količine magnezijuma dan dva, i vidite da li Vam nestaje ova žudnja za čokoladom.

 

6.       Kiselim

Ukoliko nam telo žudi za kiselim, znači da postoji nedostatak holina. Holin je svrstan u kompleks B vitamina. Holin je neophodan za mnoge funkcije u telu, a jedan od najbitnijih je vezan za san, tj. za lako buđenje i lak odlazak na spavanje tj. padanje u REM fazu (fazu dubokog sna). Holin nadoknaditi kiselim u vidu limuna (vode sa limunom, limunadom bez šećera, čajem sa limunom) i kvascem kao kod žudnje za skrobom.

 

7.       Hladnim, ledom

Veoma retka pojava da nam telo traži led ili nešto hladno (a da to nije zbog temperature preko 40 stepeni). U ovom slučaju postoji nedostatak gvožđa u telu. Obično se dešava kod trudnica. Ima dosta povrća koje može nadoknaditi ovaj nedostatak, takođe meso i to najbolje od organa životinja (jetra, bubrezi), takođe govedina je odličan izvor gvožđa.

 

 

 

8.       Alkoholom

Česta potreba u našem narodu, naročito tokom toplih meseci, gde se pivo bukvalno smatra lekom za toplotu. Veoma laka zamena za alkohol ili pivo u ovom slučaju je kombuha čaj, koji ima slična ukus i teksturu piva, mnogo je zdravija i svakako će biti osvežavajuća tokom toplih meseci.

 

9.       Hranom tokom stresnih situacija

Poznato je da mnogi ljudi jedu pod stresom. Usled stresnih okolnosti neki ljudi rešavaju problem nervoze jedenjem, što dovodi do gojaznosti i bolesti povezanih sa tim. Stres se može rešiti opuštanjem, meditacijom, šetnjom ili slično, ukoliko Vam to u trenutku stresa nije dostupno, možete se poslužiti ekstraktom magnolije.