Početna / Suplementi / Šta je Whey Protein?

Šta je Whey Protein?

Igor X Sport 18.08.2017.



Često ćete videti kako ljudi konzumiraju proteinski šejk pre ili najčešće posle treninga… Najpoznatiji proteinski šejk koji se koristi je WHEY! Šta je to zapravo whey protein?


Whey je izvor proteina koji se u prirodi nalazi u mleku, kao jedan od mlečnih proteina. Kada se mleko pomeša sa određenim reagensima (enzimima), mleko reaguje tako što se na površini stvaraju male mlečne grudvice. Od tih grudvica se pravi sir isto tako se može koristiti I za proizvodnju kazeina (proteina koji se dosta sporije apsorbuje od whey-a), ostatak predstavlja pomenuti whey u tečnom obliku (surutka). Surutka se pasterizuje I dehidrira kako bi se dobio prah koji se koristi u preteinskim šejkovima.



Zašto je whey specijalan?

Jer je protein! Takođe poseduje veliku razvnovrsnost amino kiselina. Sadrži glutamin, tirozin, arginin kao I mnoge druge. Pored njih, sadrži I BCAA koje su poznate po stimulisanju rasta mišića preko sinteze proteina. Leucin je amino kiselina koja je povezana sa sintezom proteina, I nalazi se u whey proteinu kao jedna od komponenata BCAA.


Za odrasle su bitni i imunoglobin i laktoferin proteini, koji pomažu našem imunom sistemu u borbi protiv bolesti, naročito raka! Takođe pomažu u usporavanju starenja organizma.


Whey protein pošto se dobija iz mleka, nije potpuno, 100% čist protein, on takođe sadrži veoma male količine masti I šećere (laktozu), nekoliko grama po serviranju. To nekad može biti problem za one koji nisu tolerantni na laktozu (imaju problema sa varenjem).


Whey se dodatno prerađuje kako bi se iz njega izvukle i otklonile masti I šećeri, a zadržao što čistiji protein. Određeni procesi umanjuju određene benefite koje ima na zdravlje da bi se dobila veća koncentracija proteina I povećala lakoća varenja istog.


Ono što ćemo najčešće naći u suplement prodavnicama su whey koncentrat I whey izolat. Ukoliko razmišljate o dobijanju mišića, ovo je verovatno najbolji izbor.


Whey koncentrat sadrži do 80% proteina I sadrži određenu količinu laktoze koja se pretvara u glukozu u telu I može pomoći sintezi proteina koji trenutno pijete.

Whey isolate je mnogo bolji za osobe koje žele da konzumiraju whey, a nisu tolerantni na laktozu, kao I za one koji žele više proteina u svakoj merici šejka. Izolati sadrže 90% i više proteina, I izuzetno male količine laktoze I masti.




 

 

Da li je neophodno konzumirati whey proteinski šejk?


Naravno, ništa nije neophodno ali je veoma poželjno Zavisi ako želite izgraditi kvalitetnu mišićnu masu i omogućiti svom telu kvalitetnu hranu odmah nakon treninga u vidu proteinskog šejka. Takođe whey protein je poželjan i kod osoba koje žele da smršaju te stoga umesto kalorične hrane možete uneti proteinski šejk koji Vam može “uštedeti” određenu količinu kalorija.


Od klasičnog whey proteina kao zamena za obrok za osobe koje žele da smanje telesnu kilažu možda je čak i bolji proteini sa više izvora kavlitetnih proteina (surutka, jaje, mleko) takozvani blendovi. Blend proteini takođe skoro ne sadrže masti i šećere a sadrže visokokvalitetne proteine i mogu biti odlična zamena za obrok (recimo umesto večere ili doručka za osobe koje nemaju naviku da doručkuju ujutru).


Često ćete takođe doći u situaciju da ukoliko ozbiljno trenirate, ne možete samo hranom uneti dovoljnu količinu proteina, stoga Vam u tome može pomoći proteinski šejk i nadoknaditi mogući manjak proteina.


Ukoliko vidite promenu I osećate se bolje konzumiranjem šejka, jednostavno nastavite, ukoliko smatrate da Vam je nepotreban… jednostavno nemojte ga ni konzumirati. Izbor je uvek I samo na VAMA.


   X SPORT Vitamin Shop - prirodni dodaci ishrani za postizanje i održavanje dobrog izgleda, zdravlja i vitalnosti