Početna / Suplementi / Smanjite nivo kortizola redovnom suplementacijom Omega 3!

Smanjite nivo kortizola redovnom suplementacijom Omega 3!

Igor X Sport 03.05.2017.


Kortizol, neprijatelj Vaše mišićne mase!


Iako je kortizol uglavnom poznat kao ’’negativac’’ među hormonima u ljudskom organizmu zato što je povezan sa povećanjem nivoa šećera u krvi, ovaj steroidni hormon je neophodan za ljudski život. Kortizol priprema telo za borbu protiv stresa prouzrokovanog od strane neke bolesti, traume, straha ili infekcije time što reguliše nivo šećera u krvi i imunološke odgovore organizma.

Pored toga, ovaj hormon je odgovoran za stimulaciju mišićnog katabolizma time što redukuje sintezu proteina, pretvarajući protein u glukozu i zaustavljajući rast mišića, što znači da ima suprotan efekat u poređenju sa testosteronom i hormonom rasta, i mora se kontrolisati kako bi doveo do optimalnog razvoja mišića. Ima perioda kada je povišen nivo kortizola dobra stvar, budući da pomaže kod smanjenja upala, ali isto tako ima perioda kada je povišen nivo kortizola poslednja stvar koja vam treba.

Generalno gledano, nivo kortizola je najviši ujutru i postepeno opada tokom dana, ali se takođe može povisiti tokom i nakon napornih vežbi. U slučaju preopterećenja organizma tokom vežbi ili ozbiljnog mentalnog stresa nivo kortizola može da ostane visok i duži period, što može negativno uticati na sav vaš napor u razvijanju mišićne mase i naškoditi njenom dobitku. Kako bi ste ovo izbegli pročitajte ostatak ovog članka da bi ste naučili kako da sprečite i umanjite negativne efekte ovog moćnog hormona.




Riblje ulje za optimalan rast mišića

Riblje ulje je vaš najjači saveznik u smanjenju nivoa kortizola, sagorevanju masnoća i generalno unapređenju vašeg zdravlje. Mnoga istraživanja su dokazala da dodatni unos ribljeg ulja znatno smanjuje nivo kortizola time što upravlja nivoima proinflamatornog citokina i norepinefrina.

Nedavno je grupa italijanskih naučnika sa Universita Politecnica delle Marche izdala studiju o Istraživanju molekularne ishrane i hrane koja navodi da skromna doza od 1 grama ribljeg ulja dnevno može sniziti nivo kortizola i smanjiti stres i nervozu. U ovoj studiji, odabrali su 31. alkoholičara (kada alkoholičari prestaju da piju, njihov nivo kortizola raste) i podelili su ih u dve grupe: prvoj grupi su davali placebo a drugoj su davali kapsule od 1.000 mg ribljeg ulja koje su sadržale 252 mg DHA i 60 mg EPA svakog dana u trajanju od 21. dana. Praćenjem koncentracije kortizola u pljuvački ispitanika, naučnici su bili u mogućnosti da otkriju da je na kraju studija grupa koja je primala riblje ulje imala znatno niži nivo kortizola, u odnosu na drugu grupu ispitanika koja je primala placebo i nije imala nikakvih promena u nivou proizvedenog kortizola.

Pored toga, dodatak ribljeg ulja je smanjio osećaj stresa koji su na početku studija ispitanici prijavili. Iako se mnogi bioliški procesi kod alkoholičara razlikuju od procesa u telu zdravog čoveka, efekat smanjenja kortizola kod ribljeg ulja se odnosi na obe grupe, što je i dokazano od strane mnogih pratećih istraživanja.

Ova otkrića ukazuju na to da se dodatak ribljeg ulja u ishrani može iskoristiti da se snizi nivo kortizola kod sportista, omogućavajući im da u potpunosti iskoriste dobrobiti treninga. Samim tim, najbolje vreme za uzimanje ribljeg ulja bi bilo tokom večere ili pre odlaska na spavanje, čime bi nivo kortizola u organizmu tokom sledećeg dana bio pod kontrolom, onemogućen da naškodi sintezi mišićnih proteina. http://www.xsport.rs/shop/grupa/omega_3_i_esencijalne_masne_kiseline/