Početna / Korisne informacije / ŠEST MITOVA I REALNOSTI GOJAZNOSTI KOD ŽENA

ŠEST MITOVA I REALNOSTI GOJAZNOSTI KOD ŽENA

Igor X Sport 17.12.2017.


Često su mitovi i netačne priče ono što mnoge žene sprečava da krenu da treniraju ili smršaju ukoliko to već čine. Naučnici su na osnovu ispitivanja tačno odredili šta žene trebaju da čine kako bi došle do izgleda koji žele.


Mit 1: Mnogo je teže skinuti salo kod žena, nego kod muškaraca

Realnost: Tehnički, ženama nije teže skinuti kile nego muškarcima. Šta više, žene su metabolički  zdravije, imaju mnogo bolju insulinsku osetljivost, manje viscelarne masti i manju cirkulaciju masti u krvnom sistemu od muškaraca.
Žene takođe mnogo lakše sagorevaju kalorije tokom vežbanja iz razloga što imaju mnogo više mišićnih vlakana tipa 1, vlakna koja mogu sagorevati više i češće masti, nego glikogen (forma šećera koja se skladišti u telu).
Studije jesu pokazale da muškarci u početku gube mnogo više na težini od žena, dok na duže staze, žene imaju mnogo veće šanse da dođu do izgleda kakvog žele.
Ono što ženama pravi veći problem kod gubitka kilograma ja više na psihološkoj bazi, poput velikog stresa, tendencije da unesu ogromnu količinu kalorija iz nezdrave hrane (čokolada, kolača, torti), anksioznost zbog izgleda, dijete i slično.
Rešenje: - jesti više kalorija iz proteina (unositi dovoljne količine), raditi trening težinama koji od njih zahteva ulaganje određenog napora (ako su vam neke vežbe lake, promenite ih ili povećajte težinu!).
-    Rešite se stresa, radite jogu, meditaciju, bilo šta što bi vas opustilo, imaćete telo kakvo želite, samo budite uporne i radite na sebi!

Mit 2: Trebate raditi kardio da bi ste smršale

Realnost: Dugotrajni kardio treninzi nisu dugoročno rešenje za gubljenje kilograma.
Takav vid kardio treninga (trčanje 5 kilometara, rad na kardio sprava od 30 i više minuta) uči telo da bude efikasnije, tj. uči telo kako da štedi masti, jer se plaši da ćete ih sve sagoreti na taj način, zato usporava metabolizam.
Takođe, kardio trening povećava izdržljivost (kondiciju) u trčanju, vožnji bicikla, ali ne gradi mišiće! Mišići su ti koji će sagorevati kalorije i pre i posle treninga i tokom sna, celog dana...
Istraživanja su pokazala da žene koje rade takav vid kardio treninga gube mišićnu masu i za svakih pola kile mišića koje izgube sagorevaju 75 kalorija manje tokom dana... To možda ne deluje puno, s tim što je to 100 grama manje sagorenog sala tokom 1 nedelje, pola kile mesečno, ukoliko se u jednačinu ubaci i usporavanje metabolizma (telo se plaši da ćete sagoreti veoma brzo svu masnoću), to može ozbiljno da vam poremeti planove ka ostvarivanju tela kakvog priželjkujete.

Mit 3: „Danas sam imala dobar trening, zato mogu da jedem šta god želim“

Ovu frazu ste čule i same izrekle 1000 puta do sada, zar ne?
Realnost: je takva da svako ko ne pazi na način ishrane može ugroziti sagorevanje masti tokom određenog vremenskog perioda.
Mediji nam stalno govore kako je samo bitno trenirati i da će kilogrami sami spasti. To jeste istina za mali broj ljudi, ne za većinu. Možda ne čak i za vas koji ovo čitate!?
To potvrđuje i istraživanje gde su gojaznim devojkama uveli trening u trajanju od 30 minuta, 3 dana nedeljno. One devojke koje su se vodile „Imala sam trening, mogu da jedem šta i koliko želim“ su se ugojile od kilogram do čak 8 kilograma tokom istraživanja!
Rešenje: Kvalitetan trening svakako može da vam pomogne u gubitku kilograma, sve dok vodite računa o tome koliko i šta jedete.

Mit 4: „Nisam lenja, treniram redovno“

Realnost: Često se dešava kod žena tako i muškaraca da posle treninga sebe nagrade dugotrajnim odmorom, ležanjem i spavanjem. Nekad je i to potrebno, mada u većini slučajeva je to samo izgovor da ne ustajemo iz kreveta ili stolice i budemo lenji. Isto tako taj način odmora usporava metabolizam i delimično poništava pozitivne efekte treninga.
Dokazano je da žene ubrzavaju svoj metabolizam treningom težinama, takođe je dokazano da treninzi snage kod žena menjaju osećaj koji imaju prema sebi i svom telu, postaju zadovoljne izgledom i imaju više samopouzdanja.
Da bi se taj pozitivan trend nastavio tokom celog dana, budite aktivnije, krećite se više i izbegavajte previše izležavanja i sedenja, u svakom sliučaju nisu dobre za kičmu i pravilno držanje tela.

Mit 5: Trening koji dovodi do gubitka masti treba da bude ubitačno težak i iscrpljujuć.

Realnost: Istina jeste da ukoliko želite da izgubite nepotrebne kilograme i izgradite mišiće, trening ne sme biti lak, s tim što nikad ne treba biti toliko težak da vas skroz iscpri.
Preterivanjem u treninzima dovodi do stalnog lučenja hormona stresa, koji mogu izazvati disbalans ostalih hormona, takođe utiče i na nervni sistem tako da bivate češće nervozne, razdražljive i slično...
Istraživanja su pokazala da trening težinama ili intervalni trening dovode do izgradnje mišića, sagorevanja masti, i isto tako, ukoliko traju od pola sata do maksimum sat (za trening težinama) ne dovode do poremećaja hormona stresa.
Pratite svoje telo i osećaj, ukoliko vas svakodnevni trening čini da se osećate loše, mrzovoljno i slično, možda je vreme da balansirate dužinu i intenzitet treninga i date svom telu odmor od istog.



Mit  6: „Moram gladovati ukoliko mislim da skinem ovaj stomak“

Realnost: Ovo je često viđen način razmišljanja kod žena koje žele da smršaju. U početku ispadne dobro, jer se skine određena količina masti, s tim što posle dolazi do usporavanja metabolizma i kada devojka (žena) krene ponovo normalno da jede, onda dobije više kilograma nego što je skinula tom metodom.
Ovakav način gladovanja, jeduću samo salate, i eventualno neki put belo meso će usporiti metabolizam i signalizirati telu da se bori, što će dovesti do toga da počne čuvati preostale masti, a pored toga lako može doći do poremećaja hormona (i same znate da se to jako često dešava).
Ukoliko već želite nešto slično da uradite, pokušajte da ne jedete samo tokom sna i 2 sata pre odlaska u krevet i 2 sata pošto ustanete. To će ubrzati metabolizam i to u slučaju ukoliko u ostatku dana budete jeli dovoljne količine proteina, hidrata, masti i naravno povrća!
Rešenje: Posmatrajte telo i odredite doba dana kada bivate gladne, tada jedite kvalitetno,  isvaki obrok uz dovoljno salate. Ukoliko se desi da ubrzo osetite glad, sledeći put pojačajte obrok dodatnim proteinom, salatom i naravno kvalitetnim mastima poput omege 3 ili iz koštunjavog voća, maslinovog ulja, kokosog ulja ili lana, čie i slično.
Put ka izgledu kakvom želite, nije težak, ukoliko znate kako tim putem da se krećete!