Početna / Trening / POSTOJI LI KARDIO ZA VEĆE I JAČE MIŠIĆE!?

POSTOJI LI KARDIO ZA VEĆE I JAČE MIŠIĆE!?

Igor X Sport 19.06.2017.


POSTOJI LI KARDIO ZA VEĆE I JAČE MIŠIĆE!?

Kad god čujemo reč „kardio“, asocira nas na gubitak težine (često i mišićne mase), isto tako i na mučno i dugotrajno trčanje ili neku sličnu dosadnu aktivnost...

Šta ako Vam kažemo da određena vrsta kardija može pomoći izgradnji mišića? Da li biste bili voljni da kardio radite i kada nije sezona za kupaći i more?

Upravo tako! Ukoliko se kardiovaskularni rad dobro inkorporira u trening i životnu rutinu, može biti od pomoći i imati benefite u cilju sticanja većih, jačih mišića u kombinaciji sa manje telesnih masti!

Kao što smo rekli, kardio nije samo trčanje, vožnja bicikla i steper, kardio se može raditi na mnogo načina, od trčanja uz brdo (traka na uspon), sprintevi, čak i trening osnovnih vežbi (čučanj, mrtvo dizanje i benč) uz manje pauze između istih i mnogi drugi.

 

Kardio za pomoć dostavi nutritienata mišićnim ćelijama

On povećava sposobnost organizma da dostavi nutritijente ćelijema iz hrane, suplemenata, enzima, hormona i naravno omogućava dodatan priliv kiseonika u iste. Što bolje istrenirate srce da efikasnije pumpa krv do mišića, to će mišići bolje apsorbovati preko potrebne nutritijente koji pomažu izgradnji i oporavku istih, što znači da ćete istu grupu mišića moći da trenirate češće i jače.

 

HIIT trening poboljšava kvalitet mišića!

Sigurno ste videli sprintere ili atletičare poput desetobojaca, kajakaša i slično, koji imaju ogromne i razvijene mišiće, bez mnogo masti na sebi. Ovi vežbači provode dobar deo treninga u aktivnostima visokih intenziteta i izgledaju kao izvajani!

 

Kako se to radi i kako je ovo moguće?

Visoko invenzivni intervalni trening (HIIT) predstavlja nekoliko setova visoko intenzivnih perioda treninga koje sledi period odmora. Na primer sprintevi... Sprint u trajanju od 30 sekundi posle kog sledi šetanje ili lagano trčanje u trajanju od 90 sekundi (minut i po).

A zašto mišići rastu?

Mišići rastu iz razloga povećanja miofibrila (ćelije mišića – mišićno vlakno) bez koje je nemoguće doći do hipertrofije (rasta celokupnog organa u ovom slučaju mišića). Ovo je sasvim logično, jer je mišić izgrađen od mišićnih ćelija (vlakana), povećanjem veličine ćelija (vlakna) će se povećati i sam mišić. Naravno ovakvom vrstom treninga izuzetno se pojačava lučenje prirodnog testosterona u telu koji je glavni „krivac“ za rast mišića!





Koliko kardio treninga je dovoljno i potrebno?

Kao i svaki trening ili vežba, to zavisi od individue do individue. Ono što je preporuka da to bude oko 20 minuta 3 do 4 puta nedeljno, što će biti dovoljno da se vide pozitivni rezultati koje pružaju ovakve vrste treninga. Previše kardija će uticati na katabolizam mišića (kada mišić „jede sam sebe“), tj. kardio trening neće dovesti do njegovog rasta, već naprotiv slabljenja i smanjenja (sagorevanja).

Da bi se mišić gradio potrebno je naravno jesti kvalitetnu hranu i dovoljan broj kalorija koji neće kompromitovati ciljeve koje imate. Dovoljna količina hrane treba da podrži naporne treninge i izgradnju većih mišića, koji će povući i veće sagorevanje masti kao kod Juseina Bolta.

                                                       X SPORT - Vitamin & Protein Shop.

                                                       X SPORT  - Fitnes Centar i teretana