Početna / Suplementi / NUTRITION FACTS, šta je to ustvari?

NUTRITION FACTS, šta je to ustvari?

Igor X Sport 01.10.2015.
 Znate koliko  i šta se tačno nalazi u jednoj tableti vitamina koji pijete ili šta sve dobijate u jednoj dozirnoj merici proteina, koliko proteina, koliko šećera, koliko vitamina?!

U ovom postu pozabavićemo se nutritivnim tabelama koje se nalaze na svakom suplementu i nažalost samo ponekim namirnicama koje svakodnevno kupujete u supermarketima.



Šta su to ustvari nutrutivne tabelice namirnica i šta nam one govore?

Nutritivne tablice nam govore koji se nutrijenti, u kojim količinama nalaze u proizvodu.

Gde se nalaze nutritivne tablice?

Nutritivne tablice se najčešće nalaze na poleđini ambalaže proizvoda.

Krenimo redom. Za primer ćemo uzeti da analizirimo nutritivne vrednost jednog vrhunskog visokoproteinskog whey proteina  - Whey Shake od proizvođača Syntrax.



Oznaka br. 1
Serving size (Veličina porcije)
Veličina porcije ustvari predstavlja jednu dozu proizvoda. Sve navedene
hranljive vrednosti na etiketi zasnivaju se na ovoj količini.


Servings per container (Broj porcija po proizvodu)
Broj porcija po prozvodu predstavlja ukupan broj porcija (serviranja) koje  dobijate u jednom pakovanju proizvoda.

Znači konkretno veličina porcije tj dozirna merica u Whey Shake je 30g i u pakovanju od 5lb imamo tačno 76 serviranja ili obroka.


Oznaka br. 2
Amount per serving (Iznos po porciji)

Calories (Kalorije)
Kalorije su jedinice energije koje dolaze iz ugljenih hidrata, proteina i masti.

Calories from fat (Kalorije iz masti)
Kalorije iz masti predstavlja ukupan broj kalorija koje potiču iz masti.

Oznaka br. 3
% Daily Value (% dnevnih vrednosti)
% dnevnih vrеdnоst predstavlja prоcеnаt preporučene dnevne vrednosti za hranljive materije po porciji (dozi).

Total fat (Ukupno masti)
Masti su od suštinskog značaja za naše telo.
Mononezasićene i polinezasićene masti su vrste masti koje su zdrave.

Saturated fat (Zasićene masti) 
Zasićene masti su vrsta masti koja se sastoji od triglicerida koja sadrži samo zasićene masne kiseline.

Trans fat (Trans masti)
Trans masti su vrsta masti koja nastaju na visokim temperaturama (neke
vrste margarina, dugotrajna peciva ili biskviti). Treba ih izbegavati jer su loše za zdravlje.

Cholesterol (Holesterol)
Holesterol se nalazi samo u hrani životinskog porekla, dok ga u biljnoj hrani
nema. Ranije je smatrano da je holesterol iz hrane veoma štetan a danas se zna je nema velike povezanosti između količine holesterola u hrani i holesterola u organizmu. Holesterol je čak neophodan za pravilno funkcionisanje organizma.

Sodium (Natrijum)
Natrijum predstavlja količinu soli u porciji.

Total Carbohydrate (Ukupno ugljenih hidrata)
Ukupna količina ugljenih hidrata koja se nalazi u jednoj porciji. U ukupnu količinu spada zbir ugljenih hidrata, šećera i dijetalnih vlakana.

Dietary fiber (Dijetalna vlakna)
Dijetalna vlakna su nesvarljivi ugljeni hidrati ali kao takva pomažu regulaciji
probave. Količinu vlakana kao i kalorije iz njih ne računamo u dnevnom kalorijskom unosu.

Sugars (Šećeri)
 Prosti ugljeni hidrati. Obezbeđuju instant i kratkotrajnu energiju koju uglavnom ne možemo stići da iskoristimo i najčešće završava kao masno tkivo. Treba ograničiti unos ovih ugljenih hidrata. 

Protein (Protein)
Ukupna količina proteina koja se nalazi u jednoj porciji. Protein je osnovna gradivna materija od kojih su izgrađeni mišići, kosa, nokti.. Neophodan je za život.


Oznaka br. 4
Vitamini, njihove količine i procenat u odnosu na dnevne preporučene količine.

Oznaka br. 5
Footnote with daily values - nam pruža informacije o dnevnim vrednostima za makro i mikro elemente koji su bazirani na dnevnoj ishrani od 2000kcal i 2500kcal.
Zapamtite da su te preporučene količine kalorija samo okvirne i mogu jako da variraju u zavisnosti od godina, pola, životnog područja, posla, sporta kao i svakodnevnih životnih navika.

Uvek obratiti pažnju na količinu porcije tj koliko je tableta ili dozirnih merica u okviru jednog serviranja. Vrlo često manji i lokalni brendovi pribegavaju raznim trikovima kako bi zbunili potrošača i stvorili mu lažnu sliku o dozama i kvalitetu samog proizvoda. Takve proizvođače uvek zaobilaziti jer uglavnom koriste  sirovine lošeg kvaliteta.
Kupovinom proizvoda  iz nepoznatih izvora i nepoznatih brendova postoji velika verovatnoća da ste samo bacili novac jer na tržištu postoji dosta falsifikovanih suplemenata a korišćenjem takvih proizvoda rizikujete svoje zdravlje.