Početna / Zdravlje / Jednostavni trikovi za sagorevanje masti i regulisanje insulinske osetljivosti

Jednostavni trikovi za sagorevanje masti i regulisanje insulinske osetljivosti

Igor X Sport 26.08.2017.



 

Šta je insulinska osetljivost?

Insulinska osetljivost je jednostavno fiziološki odgovor insulina na obrok koji se trenutno konzumira. Da bi bili insulinski osetljivi, to znači da su manje količine insulina potrebne Vašem telu, da bi šećer u krvi doveo u normalu tokom obroka, za razliklu od onih koji nisu dovoljno osetljivi, te im je potrebna i 500-700% više insulina da bi to ostvarili.

Bitno je napomenuti da svaka uneta hrana dovodi do oslobađanja insulina, ali ne u istom odnosu. Masti imaju najmanji uticaj na insulin, proteini imaju osrednji uticaj na oslobađanje insulina (whey protein ima izuzetno velik uticaj na insulin zbog svoje čistoće, istu količinu proteina iz 25 grama whey proteina se nalazi u 100 grama pilećih grudi). Ona hrana koja najviše utiče na insulin jesu hidrati i to skrob, a naročito šećeri! Ukoliko možete izbegavajte ovu vrstu hrane, ako želite da smršate brže i lakše.

 

Šta povišen insulin radi Vašem telu?

Previše insulina, često, tokom dužeg vremenskog perioda dovodi do insulinske rezistencije, a ona do dobijanja masti, gojaznosti, poremećaja hormona, dijabetesa tipa 2, visokog pritiska, bolesti srca itd...

Da biste gubili kilograme brže, prvo poradite na insulinskoj rezistenciji (otpornost tela na insulin, ćelije „ne vide“ insulin, te on preusmerava hranu u mast, a ne u mišiće), tako što ćete povećati insulinsku osetljivost.


                                           


Jednostavna promena ishrane

 

Istraživači su otkrili jedan lak način da se reši problem sa insulinom, a to je staro dobro jabukovo sirće. Ono što ovo sirće radi, jeste da reguliše pritisak, reguliše nivo šećera u krvi, a samim tim i insulin, omogućava ubrzanje metabolizma samim tim i sagorevanje masti i smanjen apetit.

Japanci su u istraživanju 2009. Otkrili da pomaže u sagorevanju masti, smanjivanju obima struka kod gojaznih osoba sa samo 15 mililitara sirćeta dnevno.

Isti istraživači su godinu dana otkrili da sirće povećava potrošnju kalorija, omogućava smirivanje šećera u krvi posle obroka kod dijabetičara tipa 2. Ovo sirće možete koristiti kao začin za salatu i na taj način ga možete unositi.



Da li je bolje od lekova?

 

Uticaj insulina i šećera u krvi posle obroka, se smanjio za 20%, uz konzumaciju sirćeta.

Druga istraživanja su pokazala da sirće, snižava nivo oslobođenog insulina posle oborka za 20 do 35%. Ovo je svakako odličan rezultat, toliko mnogi lekovi ne uspeju da učine, a imaju i negativne posledice korišćenja.

Bez obzira na to da li želite da izgubite koji kilogram, stabilizujete šećer u krvi ili smanjite osećaj gladi, jednostavno dodajte jabukovo sirće u svoju ishranu.

Jabukovo sirće Vam može pomoći i kod varenja! Ukoliko imate osećaj da teško varite hranu, telo Vam „traži“ nešto kiselo poput kole ili kisele vode, umesto tih pića jednostavno popijte malo sirćeta! Loše varenje je znak da želudac nema dovoljno kiseline da svari hranu, stoga će sirće (koje je ujedno sirćetna kiselina) pomoći želudcu u varenju.



                                                                             X SPORT