Početna / Korisne informacije / Hrana koja stimuliše proizvodnju prirodnog testosterona

Hrana koja stimuliše proizvodnju prirodnog testosterona

Igor X Sport 14.07.2017.

 

Beli luk – možete ga uneti u vidu čistog luka, u vidu praha kao začin ili u vidu suplemenata (tabletice).  Beli luk u sebi ima jedinjenja koja podstiču proizvodnju testosterona i tako što poboljšavaju rad testisa.

Cink – hrana bogata cinkom pomaže proizvodnji testosterona. Pasulj i slične mahunarke su bogate cinkom, samim tim pomažu u koncentraciji ovog hormona. Cink sprečava aromatizaciju testosterona tj. njegovu konverziju u estrogen!

Vitamin A – ima ga u šargarepama, jajima, dinjama, tikvicama i jetri životinja.

Govedina – govedina kao meso je bogata cinkom, gvožđem, zasićenim mastima, proteinom i magnezijumom.

Vitamin D – izuzetno bitan vitamin, povezan sa celokupnim zdravljem, a samim tim i zdravljem polnih hormona. Najbitniji je vitamin D3, koji se dobija prirodno izlaganjem suncu do pola sata dnevno (kada dođe do crvenila to znači da je došlo do oštećenja ćelija kože, vodite računa o tome). Može se uneti u vidu suplemenata (preporuka je bar 2000UI dnevno). Ima ga i u mleku, lososu i gljivama.


Benefiti testerona:

Izgradnja mišića i snage – takođe jakog srca i jačih kostiju,

Smanjuje količinu masti – naročito viscelarne masti (oko organa) i šlaufa (predeo oko stomaka),

Pospešuje raspoloženje – i mentalno stanje,

Smanjuje rizik od bolesti – srca, dijabetesa i raka, naročito prostate,

Poboljšava rad mozga – kognitivne funkcije i memoriju,

Povećava libido – poboljšava erekciju i seksualni užitak.






Tokom godina nivo testosterona počinje da pada, počevši od sredine 20-tih godina... Zbog modernog društva, hrane, zagađenja, stalnog stresa, anksioznosti, depresije taj trend je mnogo lošiji nego pre 25 ili 50 godina. Do 40-te godine muškarci proizvode oko 20% testosterona manje nego sa 20, dok sa 50 ili 60 taj pad je čak 70%...


Tako da ako ne izgledate onako kako želite, možda su za to zaslužni testosteron i ostali hormoni u telu.


Tokom godina i usled modernog načina života kod muškaraca dolazi i do povećanja estrogena i drugih ženskih hormona (progesteron, prolaktin i dr.). Što dovodi do toga da nivo testosterona pada. Kortizol je hormon stresa i luči se u svim stresnim situacijama u toku dana (kad se telo nađe u takvoj situaciji, bez obzira da li je to posao ili udarac u mali prst na nozi), kortizol dodatno snižava nivo testosterona. Povezanost je i na drugu stranu, što je niži nivo testosterona viši je nivo kortizola u krvi što dodatno produbuljuje problem sa njim. Takođe u telu se slobodan testosteron pretvara i u DHT ili vrstu testosterona koja dovodi do opadanja kose, jačanja malja na telu kao i rak prostate.


Ono što takođe trebate da znate o smanjnju količine testosterona u telu:

Više estrogena znači više masti, depresije i grudi koje liče na ženske,

Više DHT znači većih problema za prostatu, opadanje kose i malje na telu,

Više kortizola utiče na više stresa i mast na stomaku,

Manje ukupnog i „slobodnog“ testosterona, dovodi do slabije izgradnje mišića, manje snage i seksualnog nagona i erekcije. To je takođe povezano i sa smanjenjem testisa i mišića.

 

Suplementi koji Vam mogu pomoći u oslobađanju prirodnog testosterona