Početna / Korisne informacije / 3 stvari koje Vam mogu pomoći da podignete prirodan testosteron

3 stvari koje Vam mogu pomoći da podignete prirodan testosteron

Igor X Sport 15.09.2017.

 

Tokom života, mnogi muškarci će doći do toga da će morati uzimati testosteron (putem injekcije) ili neki drugi način, kako bi sprečili nastajanje određenih bolesti, održali snagu i slično...

Sve je to dobro, s tim što je dobro znati da postoje mnogi načini kako se testosteron može prirodno podići u telu.


Zašto biste želeli da imate dovoljne količine testosterona u svom telu?

·         Omogućava brži i veći razvoj mišića,

·         Povećava snagu,

·         Povećava libido,

·         Ubrzava metabolizam,

·         Pomaže sagorevanju masti.

Kod muškaraca se testosteron proizvodi u testisima, kod žena u jajnicima i nadbubrežnoj žlezdi. Kako muškarac navrši 30 godina, nivo njihovog testosterona počinje da pada prirodno između 1% i 3% godišnje. Kod žena, testosteron polako pada do menopauze, a posle izuzetno brzo dolazi do minimuma.

Nivo testosterona možete utvrditi na osnovu provere hormona u telu, a evo i simptoma niskog testosterona:

·         Promene raspoloženja (čak i depresija i iritantnost, razdražljivost)

·         Smanjuje se gustina kostiju i mišićna masa,

·         Stvaranje masnih naslaga,

·         Gubitak kose,

·         Umor, osećaj bezvoljnosti,

            Nizak libido,

·         Prerano starenje,

·         Teško koncentrisanje.

 

Kako možete preduprediti sve ovo? Uz pomoć dve jednostavne stvari, suplementacije i životnog stila!

 


 

BCAA -amino kiseline


Poznato je da je kompleks ove tri aminokiseline (leucin, valin i isoleucin) odgovoran za povećanje energije u telu, smanjenje razgradnje mišića, bržem radu mozga, smanjenju masnih naslaga u telu, povećanju imuniteta, povećanju rasta mišićne mase kao i oporavka istog! Takođe one utiču i na povećanje prirodnog testosterona!

Na američkom univerzitetu u Indijani i Severnoj Karolini su otkrili da ove aminokiseline utiču na smanjenje razgradnje mišića tokom jakih treninga, takođe potstiču njihov oporavak i smanjuju mogućnost povreda ili bolesti.

Tokom istraživanja 8 ispitanika je podeljeno u dve grupe, oni koji su uzimali BCAA i druga grupa je bila placebo grupa. Krv je merena pre i posle treninga. Merile su se količine testosterona, kortizola i kreatinske kinaze (mišićnog enzima, koji kada je povišen, daje indikacije da dolazi do mišićne razgradnje). Grupa koja je koristila BCAA imala je znatno više količine testosterona i znatno manje kortizola i kreatin kinaze u odnosu na placebo grupu.

To pokazuje da su BCAA suplementi uticali na anabolični hormonski profil, takođe da smanjuje gubitak mišića i potstiče njihovu izgradnju.

Ono što je bitno jeste da ukoliko koristite BCAA suplemente, da bi se apsorbovali („svarili“) u organizmu mora postojati insulin (povećan), stoga je BCAA najbolje koristiti uz neku vrstu šećera (dextroza, maltodextrin, neko voće ili slično).

 

CINK

 

Istraživanjima je pokazano da je cink jedan od elemenata koji najčešće nedostaje u ljudskom organizmu. Zašto je to povezano sa testosteronom?

Da bi se testosteron prirodno gradio u telu, potreban mu je cink. Hranom se cink takođe može uneti, s tim što istraživanja pokazuju da iako ljudi često jedu hranu bogatu cinkom, to ne rade u dovoljnoj količini.

Istraživanja u jednoj školi u Detroitu su pokazala da ukoliko postoji deficit cinka u telu, proizvodnja testosterona vrtoglavo pada.

Za normalno funkcionisanje tela, potrebno je oko 50 miligrama cinka dnevno.

 


 

ŽIVOTNI STIL

 

Iako postoje suplementi i medikamenti koji mogu podići nivo testosterona u telu, često je problem sa testosteronom način života koji se vodi (naročito kod muškaraca). Stoga potrebno je:

·         Održavati zdravu kilažu – ukoliko ste muškarac i gojazni ste, sasvim je sigurno da imate nizak nivo testosterona (na početku smo pomenuli da testosteron pomaže sagorevanju masti i ubrzavanju metabolizma). Manje količine testosterona su povezane sa većim količinama estrogena u telu (ženski polni hormon). Estogen pomaže stvaranje, skladištenje i održavanje masnih naslaga.

·         Spavajte dovoljno – san je izuzetno bitan faktor za proizvodnju prirodnog testosterona. Jedna noć sa jako malo sna, može značajno da utiče na smanjenje proizvodnje testosterona. Često za regulisanje sna može pomoći ZMA (suplement koji sadrži magnezijum, vitamin B6 i ujedno i cink).

·         Trenirajte jako i sa velikim kilažama – budite sigurni da tokom treninga dižete svaki put veće težine. Trening snage, kao i trening gde se koristi veći deo tela omogućava proizvodnju prirodnog testosterona. Istraživanjima je pokazano da vežbe poput čučnja i mrtvog dizanja imaju najveći uticaj na proizvodnju testosterona, takođe, veće težine tegova potstiču upotrebu više mišićnih vlakana i na taj način se potstiče lučenje veće količine prirodnog testosterona.



X SPORT VITAMIN SHOP
Prirodni dodaci ishrani za postizanje i održavanje boljeg izgleda, zdravlja i vitalnosti.