Početna / Ishrana / Neopevani heroj - HOLESTEROL!

Neopevani heroj - HOLESTEROL!

Igor X Sport 17.06.2017.



Može li premalo holesterola zaustaviti Vas napredak? Vrlo je moguće! Ipak godinama nas medicinski establišment upozorava na rizik po zdravlje povezan sa holesterolom, koji se uglavnom odnosi na zidove arterija, uzrukujući otežan protok krvi koji moze dovesti do srčanog udara.

Navedeni smo da verujemo da dok god smanjujemo unos holesterola i masti u hrani možemo izbeći zastrašujuće konsekvence sa kojima je povećan nivo holesterola povezan. Ali dali je holesterol stvarni problem?! Mozda i nije. Čak i ako izbacite sav holesterol iz ishrane, vaše telo će nastaviti samo da ga proizvodi. Što ga manje jedete telo ga više pravi!

Zakljucak je da unos holesterola kroz hranu ima mali ili nikakav uticaj na količinu istog u krvi. Kao i mnogi drugi faktori koji se tiču zdravlja, dugovečnost, pa čak i mišićni rast odredjeni su genetikom.


Holesterol dolazi u dve forme: LDL (los holesterol) i HDL (dobri hl.). Ključ svega je snižavanje “loseg”, a podizanje izgradjivača mišića, “dobrog” holesterola. Jedna od zabluda u vezi sa ukupnim holesterolom, kao zlom, je da većina ljudi sve namirnice sa visokim sadržajem masti povezuje sa povšsenim holesterolom. Ako ste bodi bilder i smanjujete unos ulja sa ciljem da smanjite unos kalorija, holesterola i telesnih masti, činite sebi veliku protivuslugu. Ulja sadrže “nula’ holesterola!!!


Istina, sva ulja su mast, ali mast vam je potrebna za energiju da bi telo sagorevalo mast efikasno. Tajna je u tome da konzumirate dovoljno esencijanih masnih kiselina; omega 3, omega 6 omega 9 koje se nalaze u pojedinim namirnicama. Ovo možete postići i suplementiranjem sa Omega 3 izvorima. Mnogi profesionalni sportisti primenjuju ovo u praksi sa fantastičnim rezultatima.




Studije pokazuju da je visok nivo holesterola faktor za srčana oboljenja ali ne spominju da to nije samo disparitet izmedju HDL i LDL-a, vec je telesna težina ispitanika takodje veliki činilac ovih obolenja. Studija iz 1998. sprovedena u nekoliko bolnica, medju pacijentima koji su umrli od koronarnih komplikacija pokazala je da su njih 87% imali normalan nivo holesterola. Ali 92% umrlih su klasifikovani kao osobe sa prevelikom tezinom. To je stvarni problem a ne koliko cete masti i holesterola uneti hranom.


Nivo triglicerida se pokazuje kao daleko važniji za zdravlje srca nego sto je to nivo holesterola. Nivo triglicerida može biti povećan uticajem stresa, konzumacijom alkohola, manjkom antioxidanata, unosom proizvoda kao sto su margain i slatkiši.


U redu, holesterol i nije tako loš kao sto se mislilo, ako se LDL drži pod kontrolom, ali postoje li beneficije unošenja extra količina holesterola? Mnogo!


Holesterol je gradivni blok svake ćelije u našem telu. Bez njega bi umrli! Takodje trebamo holesterol za proizvodnju hormona, uključujuci i najboljeg prijatelja svakog bodi bildera – testosterona, glavnog faktora koji odlučuje koliko ćete mišićne mase posedovati. Dakle , nizak holesterol jednako je mala produkcija testosterona, što rezultira manjim mišićnim rastom. Koristeći istu matematiku vidimo da je povećanje holesterola jednako povećanju testosterona što doprinosi povećanju mišićne mase. Nije loše, priznajte!!!






Jeste li primetili da kada god čitate o dijetama za gubljenje tezine, odredjene masne namirnice su izostavljene? To se baš ne slaže sa onom o čemu smo do sada gore pisali, jel tako? Zasto nas naučnici, nutriciosti i dijetetičari bombarduju sa informacijama o štetnosti odredjenih namirnica?


Razlog leži uglavnom u prirodi ispitivanja. Ako pokušavaju da nadju nešto loše u vezi sa nekom namirnicom, postoje velike šanse da će i naći. Bilo pta u prekomernoj količini imaće ptetne efekte ( ali ovo ste vec znali, zar ne). ne iskljucimo ni specificne postulate koje iznose protivnici konzumiranja namirnica životinjskog porekla. Na primer, argument protiv mleka je da jedna druga vrsta sem ljudi ne nastavlja njime da se hrani tokom kasnijeg života. Pa šta!? Ni jedna druga vrsta ne kuva hranu, ne vozi automobile i ne koristi dezodorans. Da li i sa ovim treba da prestanemo?


U cilju da se ukaže na štetnost holesterola, jaja se predstavljaju kao primer lose ishrane, a ona su verovatno najanaboličnija prirodna substanca na planeti. Trening guru Vins Zironda je toliko verovao u to da je svojim klijentima preporučiva najmanje deset jaja dnevno sto je sam praktikovao. Ovo može da zvuči kao ekstreman slucaj, ali ono sto je zapravo čudno je to da nijedan klijent nije imao nikakve sporedne efekte osim – velikog povećanja mišićne mase!!!


Konzumiranje toliko jaja ima smisla kada malo razmislite o tome. Šta je u jajima osim svih komponenti samog zivota? Holesterol u jajima je ono sto zastrašuje većinu ljudi , a ne bi trebalo.


Teorija da holesterol iz jaja podize endogeni holesterol je zasnovana na studiji sprovedenoj davne 1960 godine na životinjama kao što su pacovi, koji normalno u životu ne jedu jaja. Njihova tela jednostavno ne mogu da podnesu holesterol. Ljudi su na drugoj strani sposobni za nesmetan unos i probavu holesterola. Ne dozvolite da vas iko ubedi u suprotno. Bodi bilderi su uvek jeli jaja i koristili protein jaja kao suplement i tako treba i da ostane.


Ako ovo nije bilo dovoljno da vas ubedi da su jaja zdrava i dobra hrana, pročitajte sledece; naučnici su otkrili da jaja sadrze komponentu poznatu kao DHA (docosahaexaeonic acid), koja je esencijalna masna kiselina važna komponenta mentalnih funkcija, fokusa i energije – imperativa za intenzivan trening. Nizak nivo DHA se povezuje sa promenama raspolozenja, gubitkom memorije, umorom i slabljenjem vida. Neki dokazi pokazuju da je DHA koja se nalazi u majčinom mleku odgovorna za povećan imunitet, rast i mogućnost odojčeta da uči.


DHA je postao popularan suplement medju bodi bilderima, zagovornicima dugovečnosti i svakog ko je zainteresovan za poboljšanje moždanih i telesnih aktivnosti. Suplementi DHA su veoma skupi, jaja to nisu a sadrže mnogo DHA. Ovo sto smo do sada naučili čini da jaja gledamo kao dobar posao. Sasvim slucajno DHA je nadjena u žumancetu delu koji oni što “brinu o zdravlju” bacaju. Žumance takodje sadrzi lecitin kaji rastvara loš LDL holesterol u telu, a uopšte ne dotiče dobri HDL holesterol. Takodje žumanca su bogata holinom, poznatim borcem u ćisćenju krvnih sudova.


Ako tragate za novim suplementom koji će imati dejstvo kao steroidi, ne treba da idete dalje od frižidera. Jaja pružaju perfektan proteinski balans, a njihov holesterol je pravi izvor anabolizma.



Ishrana bogata zasićenim masnim kiselinama je ona koja se ne preporučuje ali to ne znaci da treba da isključite potrebu tela za holesterolom. Dokle god držite količinu telesnih masti pod kontrolom kroz pravilnu ishranu i dovoljno vežbanja, balans izmedju LDL iHDL će se sam pobrinuti za sebe _ u najmanju ruku onoliko koliko to genetske predispozicije dozvoljavaju.


Prestanimo da krivimo hranu za sve, od bolesti srca do raka i počnimo da jedemo onako kako nam je to priroda odredila. Vreme je da holesterol dobije zasluzeni respekt, ne bojte ga se i ne ignorišite ga. Umesto toga, počnite sa dodavanjem dobrih masti vasoj ishrani i uskoro ćete osetiti poboljšanje zdravlja uključujući povećan imunitet, čistiju kožu, sjajniju kosu i više mišićnog rasta.


X SPORT - Vitamin Shop

Prirodni dodaci ishrani za Vaše bolji izgled, zdravlje i vitalnost.