Početna / Ishrana / Kako da smanjite želju za šećerom i slatkim.

Kako da smanjite želju za šećerom i slatkim.

Igor X Sport 23.06.2017.

7 NAČINA KAKO DA MANJE JEDETE SLATKO!


Ako ste kao većina ljudi onda smo sigurno da u toku dana jedete mnogo više šećere nego što Vam je potrebno što vremenom doprinosi sve većoj količini masnih naslaga i povećanje rizika od mnogih bolesti, prvenstveno dijabetesa!

Bez obzira na našu dobru nameru da Vam pomognemo da naučite kako da se zdravo hranite, rezultati su razočaravajući. Gojaznost se ne smanjuje, samo napreduje. Stopa ljudi sa dijabetesom raste abnormalnom brzinom. Nova istraživanja pokazuju da je smrnnost od dijabetesa čak 400%  veća od onoga što smo mislili!

 

Zašto nam je teško da smanjimo unos šećera?

 

Zašto ne možemo da uživamo u hrani bogatim šećerom u nekom normalnom nivou?

Nažalost, ljudi ne mogu da se kontrolišu kada krenu da unose šećere. Šećer ima takav efekat na organizam da menja hormonski odgovor na ono što se u telu dešava, takođe utiče na funkcije mozga tako da mozak zahteva stalno sve veće i veće količine. Mislite da je ovo netačno? Svaki put kad unesemo šećer u telo, mozak luči dopamin (hormon sreće), takav osećaj deluje na mozak poput kokaina, a mozak stalno želi da se tako oseća, stoga zahteva sve češće unose šećera. Takođe, hormon leptin koji govori da smo siti i signalizira da smo dovoljno jeli se ne deluje više na mozak zbog šećera koji se unosi.

 

Nego, postoji više činjenica zašto je šećer tako lukav i podmukao:

Prvo, dobar deo hrane koja se klasifikuje kao „zdrava“, naročito ona iz prodavnica zdrave hrane, spakovana je sa dodatim šećerima: ceralije (kornfleks, musli), čokoladice na foru Bonžite, konzervirano voće, proteinske čokoladice, voćni sokovi, krekeri i slično.

Takođe postoje i namirnice koje „nisu“ slatke, a sadrže gomilu šećera kao što je kečap, ovsene pahuljice sa ukusima, ledeni čaj kao i tartar sos i slični sosovi.

Drugo, tu postoje i prerađene žitarice, koje se veoma brzo pretvaraju u šećer u našem telu. Sve što sadrži pšenicu, kukuruz, pirinač ili druge procesuirane žitarice se u telu ponašaju na sličan način kao i čist šećer, gde se veoma brzo pretvaraju u glukozu i ulaze u krvne sudove. Ishrana na osnovu hleba, pasti, čipseva, krekera je takođe loša kao i ona gde se konzumira beli šećer.

Treće, postoje i slatkiši u kojima mislite da nema puno šećera poput orea, sladoleda, peciva, čokolade, gaziranih sokova i slično. Ono što je dobijeno istraživanjima jeste da najveći broj ljudi nije ni svestan koliko se ovim putem unosi šećer, jer to rade neprimetno i nesvesno.

Istraživanja su takođe pokazala da što više šećera jedemo, to imamo veću želju za tom „slatkom“ senzacijom. To velike kompanije i žele i zbog toga i stavljaju šećere u 80% proizvoda koje prave, jer znaju da će ljudi pre postati zavisni bez obzira da li je to čokoladica ili slani kreker.

 

Šećer to radi i na drugi način! Prema jednom istraživanju, ljudi koji su smanjili unos šećera za 40% prijavili su da su slatkiši poput pudinga ili soka čak 40% slađi nego onima koji nisu smanjili unos šećera. Doktori su stoga otkrili da što manje šećera jedemo, postaju nam osetljivije kvržice na jeziku (receptori ukusa), tako da postajemo zadovoljni slatkim i sa manje unetog šećera.

Izbacivanjem prerađenog šećera i procesuirane hrane i hidrata iz našeg života može biti teško ukoliko se već dugo tako hranimo. Ovo je 7 načina kako možemo da treniramo kvržice tako da šećer unosimo na zdraviji način. Neki od ovih su laki (kafa bez šećera), koristite zaslađivače, najbolje steviju. Drugi mogu biti komplikovani (favorizujte se hrana bogata proteinom i mastima umesto one bogate hidratima), praktično, treba zameniti stare nezdrave navike, novim, zdravim.





1)       Nemojte dodavati šećer u piće ili hranu – ovo su sitne stvari na koje zaboravljamo lako, ako pijete čaj ili kafu, zaboravite na šećer! Uzmite zaslađivač, ako već ne možete bez „slatkog“.

Jedan od rešenja je prirodan zaslađivač, stevija. Dolazi iz Južne Amerike, od žbuna istog imena. Metaboliše se u jetri i bubrezima ne izazivajući skok insulina kao kad uzmemo šećer. Takođe poboljšava toleranciju na šećer u krvi. Ovo je odličan zaslađivač za sve one koji žele da izbegnu šećer i dijabetes, a pri tom žele da unesu nešto slatko.


2)      Zamenite prerađene hidrate za kompleksne (složene) hidrate

Oko 99% hrane koja je prerađena ili zapakovana sadrži šećer. Izbacivanjem njih iz dijete će svakako smanjiti unos istog. Zameniti ih zdravijom vrstom, složenim hidratima će se isplatiti na više načina. Pored izbegavanja visokih računa za lekove i operacije u budućnosti, takođe osobe koje zamene slatkiše za maline, borovnice i slično, unose dnevno manje kalorija, što može kroz kratko vreme da dovede do smanjenja sala oko stomaka.

Hrana bogata složenim hidratima je ona prirodna, bogata vlaknima. Vlakna omogućavaju sporije varenje i manje skokove insulina, što dovodi do toga da smo duže siti. To je hrana poput krompira, sočiva, zelenog povrća (kupus, zelena salata, kelj, brokoli), tikvice,  obične ovsene pahuljice, ostalo povrće i voće.


3)      Čitajte sve natpise na proizvodima

Ukoliko ne možete da živite bez prerađenih hidrata, proveravajte šta se u tim proizvodima nalazi! Nekad neće pisati direktno šećer već: sok od trske, repe, visoko fruktozni sirup, kukuruzni sirup, sirup pirinča, agavin sirup, med, melasa, braon šećer, koncentrati voća. Da Vas ne buni, braon šećer jeste bolji od običnog šećera po pitanju manje prerade, s tim što je to i dalje šećer! Goji, stvara zavisnost isto kao i beli.


 

 

4)      Planirajte ishranu bogatu proteinima

Mnogi od nas planiraju šta će jesti tako što prvo gledaju kakve će hidrate jesti. Počnite od toga koji ćete protein prvo uneti, zatim se bacite na hidrate.

Bazirajte hranu na hrani iz ovih proteina: mesa, jaja, riba, pasulj, sočivo i mlečne prerađevine. Proteini se drugačije vare od hidrata, tako da takvi proteini zahtevaju veću potrošnju kalorija tokom varenja, samim tim utiču na produženu sitost i smanjenu glad u sledećem obroku.


5)      Izbegavajte zaslađena pića i sokove u globalu

Zaslađena pića i sokovi su nešto najgore što se desilo našem modernom načinu ishrane. Direktno su povezani sa dobijanjem masti i stomaka, dijabetesa, iz razloga što se šećeri u ovim proizvodima direktno skladište u vidu sala, ne odlaze u mišiće da bi se potrošili. U nekim zemljama gojazni unose preko 50% svih kalorija u vidu tečnih kalorija tj. kalorija iz sokova i zaslađenih pića.

I voćni sokovi su izuzetno loši, čak iako se prave od „pravog“ voća, iz njega se izbace sve kvalitetne komponente poput vitamina, minerala i vlakana, što dovodi do toga da unosom utiču na insulin i stvaranje masti oko organa i stomaka.

Ukoliko već želite da popijete neki sok, napravite ga kući u blenderu! Neka bude od povrća, dodajte u to kakao i steviju ili neku voćku. I sami znate koliko je dobra kombinacija banane i jagode u soku koji sami napravite!


6)      Smanjite unos fruktoze

Dve osnovne vrste šećera koje najčešće konzumiramo su glukoza i fruktoza. Glukoza se u telu pretvara u glikogen i koristi se kao energija za ćelije. On sam po sebi nije previše sladak. Kada se kombinuje sa fruktozom postaje saharoza, e, saharoza je izuzetno sladak šećer.

Fruktoza se na drugu stranu dobija iz voća i povrća. U početku se koristila kao odlična alternativa za saharozu jer ne deluje toliko na skok insulina u krvi. Nedavna istraživanja su otkrila da konzumiranje hrane i pića u koje je dodata fruktoza usporavaju naš metabolizam i zaustavljaju sagorevanje masti u telu. Male količine fruktoze, kao što se može naći u voću i povrću nije problem, kako god, prerađeni hidrati i zaslađena pića se pakuju sa dodatom fruktozom, što znači da ih prosečan čovek unosi previše (nije to samo voćka ili dve, kad u litri soka ima tog šećera ko u kili ili dve kile nekog voća, a i sami znate koliko nas sok drži sitim...).

Sačuvajte svoj unos fruktoze za voće i povrće i izbegavajte druge izvore. Voće i povrće je bogato vlaknima, vitaminima, antioksidansima i mineralima, te ih to čini izuzetno važnim delom svake dijete. Hrana sa niskim sadržajem fruktoze su većina bobica, nektarine, grejp, avokado, paradajz. Banane, jabuke i kruške sadrže mnogo veće količine fruktoze.

 

7)      Prihvatite činjenicu da ne postoji zdrav šećer

Ideja o zdravijem šećeru je mit. Agavin sirup se preporučuje kao zamena za šećer, a ustvari predstavlja jedan od najlošijih vrsta šećera iz razloga što je više puta prerađen i ima čak više fuktoze nego visoko fruktozni kukuruzni sirup! Često nam se plasiraju stvari koje nisu dobre za nas. Ne mora da znači da ono što se reklamira na televizoru ujedno i istina! Velike korporacije se trude da nam unište zdravlje, jer iste te koje nas truju šećerom, nam prodaju i lek za posledice unosa istog tog šećera! Imajte to na umu sledeći put! Zbog Vas, Vaših bližnjih, dece, roditelja, prijatelja!



X SPORT - VITAMIN SHOP

Prirodni dodaci ishrani za postizanje i održavanje dobrog izgleda, zdravlja i vitalnosti.